JellyPages.com

Tuesday, January 27, 2015

.Trip to Korea Day 3: Ice Museum, Trick Eye Museum & 63 Building:.

Assalamualaikum,

Da sebulan lebih xupdate blog pasai trip pi korea ari tuh sebab xberkesempatan nak update ape2. So, straight ke topik. Untuk hari ketiga berada di bumi sonata, kami telah pi merayap ke ice museum, trick eye museum dan jugak 63 building.

Macam biasa, kol 10 pagi kami bertolak ke hongdae dengan menaiki bas. sebab trick eye musem ngan ice museum nih terletak kat hongdae. Memule biler sampai kat situ, kami ingat kami hanya masuk trick eye museum jer. tetibe masa tour guide kami bagi tiket, die habaq tiket tuh 2 in 1 iaitu tiket tuh utk masuk ke ice museum dan jugak trick eye museum. wah syokla xsangke dpt masuk ice museum gak. xyah terpikir nak pi icity da sebab da ke sini.. hehe..

Tapi dalam tak sangka tuh, yang paling syok nye kami nih langsung xbawak sarung tangan sbb x jangka nak masuk ke dalam ice museum. jenuh la tangan asik masuk dalam poket n sume aktiviti dalam ice museum berjalan dengan cepat sbb xtahan sejuk. bibir n kulit rase kering giler dok dalam tuh. nak amik gambo pown cecepat jer sebab xtahan tangan sejuk.  dalam sejuk2 n xbawak sarung tangan tuh, kami org pertama yang masuk n kami jugak orang yang last keluar.. org lain laju jer amik2 gambo n terus keluar..

ok, cukup2 la membebel, skang biar gambo berbicara :)

 nampak x muke kami sume jadi cerah serta merta sbb kesejukan yang amat.. hehehe

ok next kami keluar daripada ice museum, kami relaks2 sat kat luar sblm masuk ke trick eye museum sebab kamera kiteorang da berwap sbb sejuk kat dalam ice museum td. Biler da agak2 ok jer kamera kami tuh, kami pown terus masuk trick eye museum plak. Serious banyak sangat gambo di amik n masa dihabiskan kat sini. seb bek tour guide kami da setkan masa dok dalam ni bape lama. kalau x, mmg berjam la kami dok dalam tuh. Macam2 aksi ader kami wat dalam tuh, tunggang terbalik sume jadik..hehe..,. ok, jom layan gambo :)





Selesai separuh hari kami kat ice museum ngan trick eye museum. pastu kami pown keluar utk pi lunch n bergerak ke destinasi seterusnya iaitu 63 building. Gambo bawah nih adalah apa yang kami makan masa tengahari tuh.

Kami ader gak gi hello kitty cafe, tp sekadar pi tengok-tengok, masuk dalam, posing-posing jer la. kami xmakan sbb da nak lunch tempat lain n nak jimat masa. jadual padat u ollssss... hehehe.

Seterusnya, kami bertolak pi ke 63 building. Sampai je kat sini macam biase la, tour guide kami pi beli tiket. sebelum tuh, tour guide kami tanye kami nak amik pakej yang mana. Kalau u olls nak tau, dalam 63 building nih ader 4 tempat yang u olls leh masuk iaitu Seaworld, Sky Art Gallery, Wax Museum dan IMAX Theater. Kami pilih pakej Seaworld, Wax Museum ngan Sky Art Gallery.

Memule kami masuk Seaworld dulu. Seaworld nih macam Aquaria la. tempat nengok menatang2 laut gittuuh. so, kami tgk la mcm2 jenis ikan, penguin, anjing laut n lain-lain. Tapi dalam seaworld nih bukan ada ikan-ikan jer. menatang darat pown ader u olls... ader gak la burung, ulaq, tikus n lain-lain.

Kalau tengok dalam gambar atas nih, gambo yang kami bertiga da jadi kaler merah tuh. ikan kat blakang tuh berkumpul biler kami tap2 jari kami kat cermin. biler ikan2 tuh da dtg beramai2, kami pown cecepat snap. :)

Next kami masuk ke Wax Museum. Sebenarnya i olls sangat takut ngan patung lilin sebab nampak macam idup. memule nak amik gambo ngan patung nih adik siap tegur, "zilla, muke ko nampak sangat takut ngan patung nih.. relaks2 sket"... so, sbb da sampai jauh2 nih, kne overcome takut tuh, bergambo gak utk simpan kenangan. Dalam wax museum nih die ada bahagikan kepada beberapa bahagian iaitu, bahagian artis, bahagian atlet, bahagian horror, bahagian superheroes n macam-macam lagi.  Ader satu bahagian tuh die wat bahagian horror. so, sume patung lilin dalam tuh berbentuk antu n seram2 bagai. Suasana lebih ngeri daripada yang kami masuk kat Lotte World. Kiteorang masuk gak tempat tuh walau ngeri tapi kami xtgk kiri kanan da, terus jer jalan sampai keluar. nak berhenti tgk2 patung pown memang tak la.


kalau tengok gambar atas nih, yang bawah gambo patung leonardo dicaprio tuh, i olls xtengok langsung yer muke patung tuh sebab takut. nak amik gambo nyer pasal, tgk jer la rantai besi tuh. nih patung lilin yang sebelum masuk ke bahagian horror. yang dalam bahagian horror xtau la nak kate camner. 

Next kami terus pi ke location terakhir iaitu Sky Art Gallery di tingkat 60. Daripada atas nih kiter akan tengok pemandangan Seoul n kami nampak Hangang River yang RunningMan ada seberang tu :) terselit gak runningman yer.. hehe.. Dalam nih ader satu part kiter leh berdiri n lantainye see through. yana n wani punyer la berani nak naik kat situ. memule i olls xmau tp diorg panggil gak, ngan bergigil2 la naik  atas tuh. sampai berair2 mata nih sbb i olls nih gayat. cecepat suh diorg amik gambo n i olls terus blah dari situ. huhu..



Pastu kami balik n makan malam kami mase nih adalah Kebab.di Myeongdong :) Hari nih banyak sangat overcome perasaan takut. takut ngan patung lilin ngan takut pada tempat tinggi sbb gayat. Semua nih gigih di wat supaya balik malaysia xmenyesal. hehe.

Lastly macam biasa, shopping2 dulu kat myeongdong pastu terus balik hotel :) Next post kiteorang akan citer tentang trip kami untuk hari ke 4 iaitu ke Ewha Women University, Masjid Itaewon dan belajar wat kimchi. Selain daripada tuh nak citer gak peristiwa pasrah.. gittuhhh... ok, sekian. :)

Bye, Assalamualaikum. :)

Untuk maklumat lanjut:  

Website:


Tour Guide kami: 

Post berkaitan:
  1. .:Trip to Korea: Perancangan, Tiket, Pakej:.
  2. .:Trip to Korea:Tax refund, Tips dan Persiapan untuk Musim Autumn:.
  3. .:Trip to Korea Day 1: Namsan Seoul Tower:.
  4. .:Trip to Korea Day 2: Lotte World (Indoor Attractions):.
  5. .:Trip to Korea Day 2: Lotte World (Outdoor Attractions):.
  6. .:Trip to Korea Day 3: Ice Museum, Trick Eye Museum & 63 Building:.
  7. .:Trip to Korea Day 4: Kimchi Making Class, Itaewon, Ewha Women University & Cat Cafe:.
  8. .:Trip to Korea Day 5: Pengalaman naik ZipWire ke Nami Island:.
  9. .:Trip to Korea Day 6: Namdaemun, Namsangol Hanok Village & Dongdaemun Design Plaza:.
  10. .:Trip to Korea Day 7: Gyeongbokgung Palace, Insadong, Gwanghwamun Square & Cheonggyecheon  Stream:.
  11. .:Trip to Korea: Shopping Haul:.
Post a Comment