JellyPages.com

Wednesday, September 2, 2009

~2 MiNgGu Di RuMaH YaNa~

salam allz,
hari nih nomie baru balik daripada umah kawan nomie di kuala ketil, kedah.
2minggu nomie dok kat umah die...so, nak citer la sket antara citer2 menarik sepanjang nomie berada kat umah family cik yana nih. paling xleh lupe, hari pertama nomie datang ke umah yana. umah yana kebanjiran disebabkan sinki sedang diperbaiki.. air laju jer masuk ke bahagian tengah umah yana daripada dapur.. so, kami sume berusaha menyekat air tuh daripada terus ke bahagian depan rumah. bau mmg xleh kata la... tahan jer... tp nomie ok jer.. so, boleh dikatakan semua kain buruk dikeluarkan untuk mengelap air tersebut daripada terus ke bhgn depan rumah yana. cube bayangkan air cepat jer kuar... nomie, yana, makcik lin( mak yana) berusaha mengelap dan memerah air tuh ke dalam baldi... mmg xleh la nak cepat2... dengan sapu air tuh gune penyapu lidi n segala penyapu yang ada supaya tak terus melarat... tapi akhirnya kami berjaya jugak membersihkan segala kebanjiran itu. tapi mmg take time la.. berjam jam kami buat.. something yang nomie xleh lupe mase nih adalah nomie merupakan orang yang pertama tergelincir kat situ.. kat depan sume family yana plak tu jatuh terduduk... segan gler tp kontrol2...hehhe... pastu anak sdare yana, seri, orang kedua jatuh n amirul orang ketiga jatuh...

pastu hari kedua,
berita tergempar di pagi hari... abang yana eksiden.... sume kelam kabut... mak yana, n kak dila pi tgk kat tempat kejadian..tp seb bek abang yana xluka teruk.. just kete jer yang teruk.. masuk bengkel da 2 minggu da xsettle lagik...

hari2 yang seterusnya, kat area kuala ketil tuh mmg ujan jer...lebat lak tuh...tp sedap tidoq la..

nomie sambut pose kat umah diorang...
macam2 makanan masakan mak yana nomie rasa.. cian mak yana, slalu tanye nomie makan itu x, makan ini x... takut nomie xbese makan ape yang dimasak. antaranya ikan sungai makan x? perut muda makan x? hehe... nomie nih plak kalau bab makan mmg la xmenolak...sume makan, tolak batu n kayu jer..tp yang pasti halal. antara makanan yang nomie belum penah makan n cube makan kat umah cik yana adalah perut muda.. atau perut lembu... masa tengok tuh nampak cam usus lembu jer... ye la kot... so, nomie cube jer makan walaupun tgk bentuk die macam takut jer nak makan. tp ble da makan sedap tau.. orang kate dont judge book by its cover...hehe.

pada awalnya nomie nak dok beberapa hari jer kat umah yana nih... tapi yana n family xbg balik lak... diorang cian kat nomie nant dok kat penang sengsorang jer sbb kema xdak...huhu
jadik nomie pon menyambung lg percutian di umah yana... ehehe... percutian tuh... ingat nak balik awal tuh sebab nak jumpe lecturer.. kebetulan lecturer plak xdak, jadik terus la tinggal kat umah yana dulu sat..

nomie dok umah diorang menimba ilmu tau... nomie blaja wat kek puding, pastu amik resepi2 kuih raya yang nomie akan cube buat nant n mcm2 lagik.. pastu nomie gak mengambil peluang menggunakan tenet yang ader utk masuk youtube sebab kat usm xleh masuk youtube sebab kene block. nak tau aper yang nomie tgk kat youtube???? nomie tgh mekap tutorial jer n donlod sume mekap tutorial tuh sebab nant nak cube time raya...heheh...

selain daripada tuh, family yana nih jenis caring... sronok jer kalau dok kat sane... kak dila n kak ni akan bawak kemana diorang pi walaupun dekat nomie ikut jer... contohnyer pi pekan sabtu, pi market tetiap pagi, pi umah abang yana, pi kedai, pi bazaar, pi pasar malam n xlupe jugak pi buang sampah memalam...hehehe... sempat jugak pada pagi puasa yang pertama kalau xsilap, nomie ikut yana, n kak ni pi kubur arwah ayah yana untuk dibersihkan..

ader gak satu malam tuh mak pada yana, makcik lin ajak pi umah geng nyer iaitu umah makcik norma.. sronok dengar makcik norma bercerita... dok gelak jer... pastu makcik norma bagi rasa jem roti yang diperbuat daripada buah apa pown nomie da lupe da... tp yang penting nomie xpenah tau buah tuh n xpenah rasa... tp jem die sangat sedap.

tanggal 31 ogos, hari merdeka... kiteorang pi shopping kat sungai petani... sebab ader sale... hehe... xcukup sopping kat sungai petani.. kami terus pi ke sunway karnival kat penang... seb bek xjauh sgt... sepanjang nomie dok kat umah yana nih, nomie bli sandal, nomie bli kasut raya, nomie bli barang mekap, berus mekap... ingat nak bli baju tp xpelah... nant bli ngan akma...

tetiap ari, tidoq ngan yana depan tv, dengan pakai kipas walaupun ujan lebat...sejuk glerz... tp best...


so, nomie tau diorang akan baca blog nomie nih sebab nomie suh diorang bace... hehe... so, nak bg ucapan sket...
makcik, masakan makcik mmg sedap, n time kasih ajar zilla makan makanan baru yang zilla xpenah makan...macam perut lembu tuh... kak dila n kak ni, thanks bawak jenjalan walau xjauh tp best, mcam kiter pi carik kawasan banjir kat kedah tuh.... pastu mcm2la.. n thanks sebab kongsi resepi biskut raya.. kek puding yang kak ni buat tuh mmg sedap, nant zilla cube wat kat umah. pizza tuh pown mmg sedap, bukan bodek tau,,, tp ikhlas mmg sedap.. nant nak cube gak. yana...thanks bebanyak sebab ader kawan cam ko yang amat sporting n best... n mempunyai family yang sangat sporting n best n penyayang...hehe..

oops, abang yana lak tertinggal... sowi... nomie segan sket ngan orang lelaki sebab tuh xbanyak ckp sgt... yana paham la kan nomie nih camne...hehe... thanks..


insyaallah nant nomie akan datang lagik umah yana n family nih...
thanks sume family yana... time kasih sangat2... bg penghargaan nih... luv u olls..

so, hari da semakin malam...so, nak tido dulu..nite2..
Post a Comment