JellyPages.com

Monday, December 1, 2014

.:Trip to Korea Day 2: Lotte World (Outdoor Attractions)

Assalamualaikum,

Ok post nih adalah kesinambungan daripada post yang sebelum ini iaitu post berkaitan dengan indoor attractions di Lotte World Theme Park yang kami dapat naik. Bahagian outdoor di Lotte World dipanggil sebagai Magic Island. Kat luar nih la ader gyro drop, bungee drop, gyro spin sume bagai. Tapi xsemua yang kami naik sebab kekangan masa. Kat luar nih banyak la pemandangan yang cantik n tempat wajib amik gambar biler kat luar nih adalah Istana yang tersergam cantik. hehehe..



So jom citer pasai attractions yang kami dapat naik masa kat Magic Island nih.

1. Atlantis Adventure
Kelajuan rollercoaster ini adalah 72km/jam. Saya n yana memule macam nak xnak jer naik sebab biler tgk orang lain naik macam laju n menakutkan sangat sebab die start2 terus laju n banyak plak turun naik n selekohnya. Nih adalah satu-satunya rollercoaster kat outdoor. Tapi atas pujukan wani sebab die nak sangat naik n rakam, so, kami pown terjoin beratur skali ngan die. Padahal dalam hati nih macam-macam dok pikir. Masa kami beratur pown agak lamer sebab ramai giler yang beratur nak naik rollercoaster nih. biler sampai jer giliran kami, diorang xbagi plak rakam n suh letak sume barang kat tepi. seat untuk rollercoaster nih adalah untuk 8 orang sahaja. so, xla panjang sangat. saya n yana dok belakang sekali n wani dok depan kami. so, kesudahan citer, naik atlantis nih memang best giler, n berbaloi beratur lame2. saya yang jenis penakut nih pown enjoy n mata sentiasa terbukak utk tengok ape yang akan berlaku sepanjang naik rollercoaster nih. mmg thrill. Oleh sebab xdapat rakam video, kami share video daripada youtube yang dapat rakam masa main rollercoaster nih kat u olls. :)


muke2 tengah beratur

Selepas naik rollercoaster.:)


2. Gyro Drop
Untuk attraction macam nih, saya xnaik sebab takut pengsan lak kat atas tu. So, wani sorang jer yang naik sebab die nih sangat suke bende2 camnih. Gyro drop nih die akan bawak kiter naik ke atas sambil berpusing-pusing n jatuh dengan lajunye ke bawah  one shot. xder stop-jatuh- naik-stop-jatuh-naik.. Kalau yang die macam jatuh sikit2 pastu naik tuh attraction lain iaitu bungee drop. kami xnaik bungee drop nih sebab konsep die same jer ngan gyro drop. So, feel die, hanya wani sorang jer dapat rasa. n ape yang wani kata, "masa jatuh tuh, punggung xjejak seat wooo".. heheh..saya yang xnaik nih kene la jadi tukang rakam video daripada bawah. :) nak tau camner gyro drop nih, leh tengok gambar n video bawah ni :)



video

3. Ghost House
Yang ini kiter macam tengok movie 3D. not recommended utk korang. Melainkan nak bawak anak-anak. Sebab citer die hanya pasai seekor kucing yang masuk rumah berhantu n konon2nya kita yang menengok nih adalah kucing tuh. Agak boring yer. huhu


4. World Monorail
Next kami naik world monorail nih untuk mengelilingi lotte world n tengok indoor n outdoor lotte world drpd atas. Dapat la kami tengok keseluruhan lotte world yang menjadi salah satu lokasi citer Running Man ni. Setiap kali kami nampak tempat yang familir dalam nih mesti kami kaitkan ngan runningman, sbb slalu tgk dalam tv jer. hehe.


video

video

Yang atas nih last attraction yang kami ader naik dalam Lotte World Theme Park. Biler da pukul 6 petang, kami pown pi la amik makanan kami yang ditinggalkan dalam locker td. N terus keluar. tengok-tengok azree da tunggu da kat luar. die terkejut biler nengok kami xmkn burger udang utk lunch tadi. hehe.. galoks sgt dok main macam2 sampai xhengat nak makan. Ape2 pown pastu azree bawak kami pi dinner.

Hari ni kami makan nasi goreng kat myeongdong. Restoren ni staf diorang akan tolong gorengkan nasi goreng tuh kat meja makan kami. Ader video yang kiteorang rakam masa menggoreng tuh kat bawah ni. Hari nih memang penuh ngan rakam video saje. hehe. 


video

Lepas jer makan ni, kiteorang shopping dulu kat myeongdong sikit2 baru balik ke hotel untuk berehat. Kami tido lewat gak sebab dok tengok tv walau xdak subtitle sambil makan burger udang yang sepatutnya kami makan lunch tadi.

Lastly, nak share beberapa gambar masa kami kat Lotte World Themepark. :)



Ok done. Next post saya nak citer tentang trip hari ke 3 iaitu ke Ice Museum, Trick Eye Museum dan 63 building. :) So, tunggu post seterusnya k. Sekian, tq sebab bace blog saya.. ngee :D 

Bye, Assalamualaikum. :)


Untuk maklumat lanjut:

Website :

Tour Guide kami: 

Post berkaitan:


.:Trip to Korea Day 2: Lotte World (Indoor Attractions)

Assalamualaikum,

Hari ni, kami pagi-pagi lagi da turun ke lobi sebab excited sangat nak pi ke Lotte World Themepark. Lotte World nih themepark yang ader indoor dan outdoor. so, sangat sesuai la untuk kami gi pada musim autumn yang sejuk ni. sebab kalau sejuk, kiter leh main yang indoor nyer. tp kami harung indoor n outdoor xkira sejuk ke x. lagipun, alhamdulillah masa kami pi tuh siang2 xla sejuk sangat. Post nih akan terbahagi kepada dua bahagian, satu indoor n satu lagi outdoor. nak citer sume dalam satu post leh jadi panjang sangat plak nanti. So, yang first nih kami citer attraction indoor yang kami main dulu k. :)

Tour guide kami, azree bawak kami pi naik subway kali nih. First time kami try naik subway kat korea mase nih. Sampai-sampai jer kat Lotte World, azree pi belikan tiket n makanan untuk lunch kami iaitu burger udang. So, sempat la kami posing-posing kat luar Lotte World yang banyak bende comel-comel. Tour guide kami xjoin masuk dalam themepark, n die bg kami kebebasan main sendiri kat dalam tuh n die just bgtau, die akan tunggu dalam kol 6 kat luar.

Sebelum kami masuk, kami simpan segala barang-barang kami yang xbape nak bawak supaya leh explore dengan berlenggang jer kat dalam locker yang disediakan kat luar pintu masuk. So, kami just bawak brg penting mcm passport, camera n duit jer la termasuk lunch kami yang tour guide kami bekalkan td. Biler kami da masuk dalam jer, kami rase mcm nak simpan lak lunch tuh dlm locker sebab xder rasa nak makan lagik. so, kami simpan lak mknn tuh dlm locker supaya tgn kami free daripada pegang ape2. Dengan harapan biler lapar, nnt leh la amik. upenye kami xmakan langsung pown lunch tuh sbb excited main sume attraction sampai xmo bazir masa makan. hehe..

Kami amik pamplet yang disediakan dalam bahasa inggeris yang disediakan berdekatan pintu masuk sebagai panduan untuk kiteorang berjimba-jimba kat dalam tuh. Terlalu banyak attraction n rides yang ade sampai kami kene tapis yang mana kami kene pi n yang maner kiter skip. So, attraction budak2 totally kami skip. kami hanya amik thrill nyer attraction n family attraction yang menarik. Kami xdapat nak cover sume sbb xdan. rasenye kalau u olls nak pi, sila sediakan dua hari untuk main kat lotte world jer baru leh abih sume bende.

Ok jom citer segala rides n attraction yang kami naik. saya akan letak skali video-video yang kami sempat rakam tp paham-paham jer la rakam pakai enpon macam mana kan.. tunggang tebalik video tuh jadi nyer. harap maaf yer. Gigih kami main rides sambil pegang enpon semata-mata nak merakam segala moment. seb bek enpon xjatuh. heheh..

1. Giant Loop.
Nih attraction yang first skali kami naik. masa nih tengah eksaited nak main macam-macam so xpikir bende nih kiter mampu main ke x. so, main terima jer la. terus jer beratur. tp biler da naik, rase la macam mana perasaan biler die pusing n berhenti kat atas, kami dalam kedudukan terbalik, punggung xjejak kat seat n depends pada penahan kat bahu tuh jer. Seriously, perasaan mase nih memang takut kalau penahan bahu tuh xmampu nak tahan tarikan graviti badan kami yang agam nih. tp alhamdulillah sume ok je. hehe. Nak tau bende nih camner, leh tgk video n gambar kat bawah ni :)



video


2. Tomb Of Horror
Tomb of horror nih adalah rumah antu diorang. Second attraction yang kami masuk. Korang leh expect la macam mana rumah hantu kan. So, dalam kami bertiga, yang paling berani adalah wani. jadi die la jadi mangsa kami untuk jalan kat depan. saya n yana jalan belakang. Kami nak share video tp video enpon nih biler gelap,  xnampak ape la jadinye, tp  korang leh dengar  jeritan orang paling berani tu n nampak la sikit2 ape2 yang jadi. Kiteorang dok pikir mesti ader beberapa orang krew diorang yang akan terkejutkan kami, upenyer hanya ader sorg krew jer, tuh pown die lalu jer depan kami. Orang depan iaitu wani jer la yang paling banyak jerit, kami plak banyak gelak.. hehe.Tomb of horror nih salah satu drpd attraction yang kne bayar dalam Lotte World nih. Sorang kne 3000 Won. Tapi sikit jer la yang berbayar. yang lain majoriti xyah bayaq. ok,  Moh nengok gambo n video.



video

3. Mirror Maze
Hok nih pown masuk berbayar 3000 Won sorang.  nih jer la yang kami masuk berbayar dengan tomb of horror n wall climbing. yang lain sume main free. Mirror maze nih macam kami masuk kota sesat la tp disekelilingi ngan cermin. sebelum masuk, kami diberi sarung tangan plastik supaya cermin kat dalam tuh xpenuh ngan cop2 tangan kiteorang. Sebab confirm2 kiter nak carik jalan keluar daripada mirror maze tuh kami kene pegang sume cermin. beberapa kali gak la kami pusing2 jumpe kat tempat yang same gak.. tapi last-last kami dapat gak keluar. Dalam nih cantik ngan lampu2 yang warna warni, :) Selain daripada mirror maze sahaja, kat dalam nih gak ader satu bahagian untuk kiter elak segala laser yang ader ala-ala macam citer mission impossible gitu. :)


okeh tertipu ngan bende alah nih.. Disebabkan yang berlampu2 kat dalam tuh berpusing, kiter rasa macam tempat yang dipijak tuh pown nak pusing skali sampai kite rasa takut n lari terus keluar.. tp adik kate die xbergerak pown.. huhuhu..
video

video

4. Flume Ride
Yang nih adalah rollercoaster tp tak extreme sebab die tak laju sangat n bahagian yang thrill die cuma dua tempat yang naik n turun menjunam. yang lain-lain lebih kepada tengok2 persekitaran. tp rollercoaster nih melibatkan air. lepas main mmg agak basah gak la kami. terpaksa dok kat tempat dryer untuk keringkan skejap coat kami. Kiteorang ader rakam video mase naik rollercoaster nih tapi malangnye mase rollercoaster tuh menjunam ke bawah utk yang first, video terpause sendiri, maybe sebab terkena air kot. so, video yang kami dapat rakam hanya separuh jer la. :(

sesi mengeringkan baju n tudung

kat belakang tuh la flume ride

video

5. The Conquistador: Swinging Boat
Naik swinging boat yang nih la paling xleh nak lupe. wani n yana relaks jer, kiter la bergigil terlebih2 sampai terangkat2 skali kaki. Betui nyer xleh handle ketakutan. I olls nih takut tinggi, so, naik bende nih memang la satu perkara yang sangat mencabar. seriously setiap kali bot tuh ke atas n saya nampak bawah, mata nih automatik tutup sebab takut tinggi. kadar kegigilan kaki yang terlampau teruk tuh sampai adik kat sebelah pown leh nampak ngan jelas kaki saya bergigil. huhu. pengalaman yang xleh lupa.. padahal xla dok ujung boat, kami dok kat tengah jer. huhu.tgk la video saya jerit xhingat nanti kat bawah nih.

nampak x, betapa tinggi nyer boat tuh naik,,, huhuhu..
video

6. The Adventure of Sinbad
Attraction yang nih plak disebabkan dia ader dalam kategori "Family Ride", so sangat tidak ekstrem. Kami naik bot n masuk ke dunia penceritaan cerita sinbad. Da macam jalan-jalan bersiar-siar naik bot la. Of course diorang bercerita dalam bahasa korea, tp kiter leh la tengok segala patung-patung sinbad bergerak di kiri kanan sepanjang bot tuh bergerak, Perjalanan daripada awal sampai ke habih mengambil masa lebih kurang 10 minit. Kami ader amik video tp kami xmau upload la sebab agak boring n terlalu panjang untuk ditengok dan xbyk bende menarik. Gambar pown kami xamik plak tuh. Sorry yer. :(

7. 4D Shooting Theater
Ok, yang nih kami just duduk dalam theater n ready untuk menembak skrin dengan kerusi yang bergerak-gerak. Dalam nih da macam pertandingan menembak. Kami bertiga duduk kat line belakang sekali n tengah-tengah supaya dapat aim dengan baik kat skrin. Diorang ader bg instruction dalam tuh tp malangnya sepatah haram pown kami xpaham. so, kami just pikir, kiter tembak jer la ape yang kiter nampak kat skrin tuh mcm org jahat. hehe. So, sesi warm up bermula.. kami pown main tembak la selagi boleh beramai ramai ngan lebih kurang 30 orang lain kat dalam tuh. biler abih jer sesi warm up, xsangke diorang tunjuk gambar top 3 penembak terbaik utk sesi warm up n muke wani ader kat skrin untuk tempat kedua. So, utk sesi menembak sebenarnye ape lagi, sume sakan la menembak bersungguh-sungguh utk tau ranking masing-masing biler last nanti. n result akhir antara kami bertiga, wani tempat ke 7, saya tempat ke 16 n yana tempat ke 22. hehe.


8. Lotte Climbing
Wall climbing nih berbayar jugak dalam 3000 ke 4000 Won camtuh la. Disebabkan tarikan graviti saya ngan yana nih sangat kuat, so kami sangat la tidak sesuai memanjat dinding ini. So, wani jer la yang panjat sebab die nak sangat. N for ur information, nih first time makcik wani nih panjat dinding. So, kami dok tepi sambil rakam, bagi semangat n jaga barang. gittuhh.. lepas wani abih panjat, sempat gak la kami bergambar ngan krew yang handle wall climbing nih. :)


video

9. Camelot Carrousel
Dengan perkataan mudah dan senang difahami, nih adalah merry go round. Disebabkan attraction nih dalam kategori family ride, so, kami naik la. kalau kanak-kanak memang kami xnaik la. lagi pown kami nampak ramai jer orang dewasa naik merry go round nih. Sebelum nih kalau kat funfair nengok jer la mampu sebab segan nak naik. Ha, kat sini kami naik jer sebab ramai jer orang dewasa naik. bagi lepas keteringinan tuh. hehe. at least merasa gak naik kuda naik turun sambil berpusing. hehe. attraction nih kami main last sekali sebab nak abihkan masa sementara lagi bape minit nak pukul 6 untuk jumpe tour guide kami n balik.



Ok next post, saya masih akan citer tentang Lotte World tapi yang outdoor pulak. Yang indoor nih pown masih banyak yang kami xdan nak explore. Tp xpe la, at least dapat gak merasa pi sini. Jumpe di next post ok :)

Bye, Assalamualaikum.

Untuk maklumat lanjut:

Website :

Tour Guide kami: 

Post berkaitan:


Saturday, November 29, 2014

.:Trip to Korea Day 1: Namsan Seoul Tower:.

Assalamualaikum,

Kemaruk n demam korea tak habih lagi nih sebab masih teringat-ingat moment mase ader kat sana. fefeeling nak pi lagi skali tuh masih kuat. ngehngeh. kumpul duit smule la cik zilla yer.

Sebelum nih saya da citer tentang tips n planning kami nak pi south korea. So, untuk post kali nih n seterusnya saya nak citer tentang aktiviti kami semasa kami berada di sana selama 8 hari. Hamik, satu hari aktiviti, satu post saya akan wat. jenuh la korang nak bace. heheh.

Ok, sepatutnya kami bertolak ke Incheon Airport pada jam 1.00 pagi 3 nov 2014. tapi atas sebab yang tidak dapat dielakkan, flight kami delay selama 3 jam. jenuh gak kami menunggu sebab kami masuk dalam boarding tuh dalam kol 9;00 malam gitu.. giler awai kan. Kol 4 pagi baru kami semua bertolak. n habuan yang kami dapat sebab delay adalah burger McD n air mineral. Ok xmau citer la pasai delay nih, jom citer pasai aktiviti kami kat sane.

Kami sampai ke Incheon Airport pukul 11 pagi waktu korea. Tour guide kami da tunggu kat airport n kami dibawa terus ke Mido Hotel, Namdaemun untuk check in. Kat bawah nih gambar bilik yang kami menginap untuk 8 hari 7 malam.

Bilik sengat selesa. ader heater, aircond, peti ais(ader air mineral n air kotak yang di refill setiap hari), katil single n double, hair dryer, toilettaries tersedia, Tv yang ader macam-macam channel. Microwave, air panas, sejuk n sarapan pagi semua tersedia kat lobi hotel. Toilet jer xamik gambar, tp semua selesa. Kami pown xbanyak songeh sebab balik bilik untuk tido jer pown.:)

Selesai kami letak barang n check in, tour guide kami, encik azree terus bawak kami gi lunch kat kedai makan berdekatan hotel. Namanya Pomato. Apa yang kami makan, kami xtau la nama die sebab dalam tulisan hangul. Azree pown explain segala makanan yang dalam menu tuh n kami pilih yang maner kami nak makan. So main tunjuk2 jer la. Nak tau ape yang kami makan, leh tengok gambar kat bawah nih.

Gambo first tuh jer tau. namanya kimbap, tuh wani nyer, die xmakan berat sebab kne maintain berat badan die. tp still kimbap pown agak berat. hehe. Next tuh yana nyer. dalam die ader ramyeon, rice cake ngan cheese.. xtau namanya ape. n yang bawah tuh saya nyer, panggil nasi sotong jer. yang lain adalah side dish. Komen: sedap, n mase tuh, setiap hari kami terpikir nak pi beli bungkus utk makan tgh malam kat situ jer tp xpi pown. 

Kemudian, kami balik bilik untuk bersiap pergi ke lokasi pertama kami iaitu Namsan Seoul Tower. Untuk pi ke namsan tower nih ada beberapa cara antaranya adalah menaiki bas n lagi satu naik cabel car. Tour guide kami bawak kami pi naik bas. Kami diberi kad T-Money untuk bayar tambang naik bas, subway n macam2 lagi. So, kami naik bas number 02 or 05 kot mase tuh untuk pi ke Namsan Tower daripada Namdaemun. xbape nak hingat. nih la kesilapan besar  iaitu x take note bende2 yang nih... huhu...Balik pown kami naik bas yang sama.

Sampai je kat tempat bas berhenti, kami kene mendaki plak untuk pi ke Namsan Tower nih. mengah gak la nak mendaki sampai ke Namsan Tower nih. Tapi sambil2 naik bukit tuh, kami leh tengok pemandangan musim autumn yang cantik.
jauh kami berjalan naik ke atas.. ce tgk belakang tuh... (klik utk besarkan gambar)

pemandangan seoul daripada atas bukit.

Sebelum masuk tower lagi kami da posing sakan da. Belum masuk lagi. kami xmasukkan la gambo kami berposing kat sini bebanyak, nnt panjang plak post nih jadik. So, firstly kami masuk ke Alive Museum. Museum nih macam Trick Eye Museum. kiter leh berposing ngan macam2 gambar 3D yang ader dalam tuh. Korang tunggang terbalik la biler bergambar dalam tuh. heheh. ok, saya share sikit gambo mase kami kat dalam alive museum bawah nih :)


Next kami masuk ke bahagian observatory untuk tengok pemandangan seoul daripada atas pada waktu malam.

Selain daripada tengok2 view seoul daripada atas tower ni. kami jugak ader beli postcard n kat sini diorg ader sediakan skali perkhidmatan post untuk poskad yang kiter beli tuh. Just pilih poskad yang ada, beli setem n masukkan dalam peti pos yang diorg sediakan. So, saya beli poskad n pos untuk diri sendiri sebagai kenangan daripada Namsan Seoul Tower. Lebih kurang 2 minggu gak kad nih nak sampai pada kami kat malaysia. Memule ingat memang xsampai dah, tp alhamdulillah sampai gak.
Sempat lak mintak cashier kat situ tulis perkataan special kat kad tuh dalam tulisan korea. tapi anta kat diri sendiri gak.. hehehe.. 
Lastly aktiviti kami mase kat Namsan Seoul Tower adalah kami pi berjalan-jalan kat bawah tower tuh sebab kat luar banyak tempat amik gambar yang cantik. Kami pi bergambar kat Locks of love. tempat orang yang dilamun cinta lock diorng nyer percintaan. Kami amik gambar jer la. nak lock2 pown xtau nak letak nama sapa. Then kami bergambar la kat tempat2 lain gak.


Gambar yang bentuk love double kat bawah nih sbenarnye diorg buat daripada sayur salad2 yang bermacam warna.. sangat kreatif. memule ingatkan bunge ke ape.. upenye salad.
Lepas da abih posing bagai, kami bertolak untuk dinner. Apa yang kami makan untuk dinner, leh tengok gambar kat bawah nih. :)

Last skali, azree tunjukkan kami cara nak balik ke hotel daripada myeongdong. Myeondong nih tempat shopping bagi orang-orang yang giler kosmetik korea n macam-macam bende lain. Nih adalah salah satu tempat wajib pi utk shopping kat korea. Myeongdong nih xjauh daripada hotel kami. so, kami jalan kaki jer. Biler kami da tau jalan pi myeongdong n balik hotel, tempat tu da jadi lokasi kami berjalan tetiap malam. ehehhe..then kami balik n berehat utk recharge balik tenaga supaya esoknya kami dapat berjimba2 kat Lotte World ngan penuh bertenaga.

so, next post saya akan citer tentang aktiviti kami di Lotte World. Sekian.

Bye, Assalamualaikum. :)

Untuk maklumat lanjut:  

Website:

Tour Guide kami: 

Post berkaitan:
  1. .:Trip to Korea: Perancangan, Tiket, Pakej:.
  2. .:Trip to Korea:Tax refund, Tips dan Persiapan untuk Musim Autumn:.
  3. .:Trip to Korea Day 1: Namsan Seoul Tower:.
  4. .:Trip to Korea Day 2: Lotte World (Indoor Attractions):.
  5. .:Trip to Korea Day 2: Lotte World (Outdoor Attractions):.
  6. .:Trip to Korea Day 3: Ice Museum, Trick Eye Museum & 63 Building:.
  7. .:Trip to Korea Day 4: Kimchi Making Class, Itaewon, Ewha Women University & Cat Cafe:.
  8. .:Trip to Korea Day 5: Pengalaman naik ZipWire ke Nami Island:.
  9. .:Trip to Korea Day 6: Namdaemun, Namsangol Hanok Village & Dongdaemun Design Plaza:.
  10. .:Trip to Korea Day 7: Gyeongbokgung Palace, Insadong, Gwanghwamun Square & Cheonggyecheon  Stream:.
  11. .:Trip to Korea: Shopping Haul:.


Wednesday, November 19, 2014

.:Trip to Korea:Tax refund, Tips dan Persiapan untuk Musim Autumn:.

Assalamualaikum,

Citer untuk post kali ni adalah kami nak share tips n persiapan untuk bercuti ke korea pada musim autumn. Sepanjang kami berada di korea selama 8 hari 7 malam (3 Nov hingga 10 Nov 2014), suhu di sana adalah antara 4 sehingga 16 darjah celcius. Sejuk yer u olls.. ada masa tu, kami sampai kene pakai sarung tangan sebab sejuk.

So, kat sini kami nak share tips n barangan yang u oll boleh bawak untuk bercuti ke korea pada musim autumn sebagai panduan u olls.

Senarai barang yang perlu di bawa untuk musim autumn di korea.

  1. Bawa sehelai baju sejuk atau trench coat dan sehelai sweater pun sudah mencukupi kerana berjalan kat sane dalam musim sejuk memang tak akan berpeluh.
  2. Sarung tangan
  3. Wet tissue untuk beristinjak sebab tandas di sana tiada paip atau hos untuk mencuci.
  4. Botol air juga perlu bawa untuk tujuan yang sama dengan number 3(boleh dibeli di sana).
  5. Ubat-ubatan (selsema, demam, dan penyakit lain yang berkaitan dengan diri anda) in case xtahan ngan suhu kat sane.
  6. Flanil atau minyak angin sebab kat sane akan banyak berjalan. so, kalau sakit otot, leh sapu minyak.
  7. Bawak gula-gula untuk kunyah2 time lapaq tetiba.
  8. Bawak la megi ke brahims ke, tuna ke roti ke tp jangan terover bawak pulak. Kastam leh lepas asalkan simpan dalam luggage. jangan bawak kat hand luggage, memang xlepas.
  9. Toilettaries. Kalau dok hotel, xyah bawak sebab hotel sediakan. Tapi kalau nak gunakan tanpa was-was, bawak sendiri. 
  10. Hand n body lotion. Sangat penting untuk dibawa sebab musim autumn nih sejuk dan akan menyebabkan kulit kita menjadi sangat kering n mengelupas. 
  11. Bawa cermin mata gelap sebab cahaya matahari sangat terik. tapi xpanas.
  12. Vaseline atau lip balm. supaya bibir sentiasa lembap. kalau x, nnt bibir leh kering dan pecah2.
  13. Stokin untuk pakai berjalan dan stokin untuk tido
  14. kasut bertutup. supaya dapat tahan sejuk. jangan pakai heels, takut xlarat jalan banyak nanti.
  15. international plug adapter. wajib bawa sebab di sana plug nyer berbeza dengan malaysia
  16. Extention plug. xwajib bawa, tapi kalau rase2 u olls banyak bende nak kene cas, sila la bawa :)
  17. kamera wajib bawa. Kalau bawak satu jer kamera, jangan lupa bawak bateri spare. sbb dalam cuaca sejuk, bateri cepat abih. n lagi satu sebab, kiter mesti akan amik gambar banyak punyer sbb pemandangan sane cantik. (percaya x, kami pi sane 8 hari 7 malam n gambar yang kami amik ader 5000++ keping.. heheh)
  18. telekung travel jangan lupa. Boleh juga solat menggunakan pakaian sedia ada tp pastikan ia cukup syarat menutup aurat.
Yang tidak perlu.
  1. longjohn. sangat tidak perlu.
  2. Mafla/Scarf pown tidak perlu
  3. xperlu aktifkan roaming untuk guna internet di sana sebab mahai. Free Wifi di sana merata-rata, so u olls leh main internet n share aktiviti korang. just on wifi.
  4. Snow cap.. topi berkait tuh.. xyah bawak.. 
  5. hot pack pown xperlu.
Persiapan 
  1. kuatkan stamina sebab kat korea memang akan banyak berjalan, naik turun tangga dan panjat bukit.
  2. pastikan passport tamat tempohnya tidak kurang drpd 6 bulan. 
  3. Tukar duit RM ke Won siap-siap di malaysia
  4. Bawa juga sedikit duit RM
  5. Aktifkan kat ATM anda supaya boleh digunakan di korea. In case emergency nak pakai duit lebih.
  6. Kalau anda memang pi sana untuk shopping, wat list n research siap-siap barang yang anda nak beli supaya nanti u oll da tau ape yang u olls nak.
  7. try research tempat-tempat yang u olls nak pergi supaya tau serba sedikit tempat tu.
  8. Research tentang tax refund. U olls kene tau kalau u olls shopping kat sane, u olls leh dapat tax refund.
  9. Money changer di sana ada merata-rata. kalau tetibe duit habih, leh tukar ngan diorg. :)
  10. Discount voucher. Untuk yang pergi ke korea untuk shopping cosmetic, ader website yang keluarkan discount voucher untuk u olls gunakan bila shopping di sana. U olls hanya perlu print out voucher tuh dan tunjukkan pada cashier semasa shopping. Tgk link bawah nih k. :)
Perkara yang u olls perlu tahu
  1. Kedai makanan halal banyak di itaewon.
  2. Kalau nak shopping makeup, leh pi kat myeongdong
  3. Kalau nak shopping souvenir n tshirt i love korea dan brooch yang murah leh pi kat namdaemun
  4. Kalau nak shopping coat leh pi kat Ewha Women University. Situ banyak coat yang cantik-cantik dan murah,
  5. Study basic korea, annyeonghaseyo( hello), Kamsahamnida( tq), eolmaeyo(how much), Kaka Juseyo (boleh bagi diskaun?) -lebih kepada nak shopping.. hehehe
  6. mereka akan tunjuk harga menggunakan kalkulator
  7. Confirm diorg akan cakap bahasa korea juga dengan kita walau kita tak pandai. Diorg akan gunakan body language sampai kiter paham. tp kita akan paham jugak nanti.. hehe.
  8. Terdapat individu yang memakai jaket berwarna merah, bertopi dan memakai tag di merata tempat. (xder amik gambar plak nak tunjuk, sorry yer) Mereka nih boleh bercakap dalam bahasa inggeris, so, kalau sesat atau nak pi tempat yang kita xtau boleh tanya diorg. diorg sangat membantu. Siap bg peta lagi utk memudahkan kita :)
  9. Kalau nak pi backpackers jer, apps Jihachul sangat membantu utk maklumat tentang subway.
  10. Sampai sane terus beli kad T-money utk digunakan bila naik bas, subway n nak beli brg kat convenience store pown boleh. :)
Tax Refund

Ramai pelancong malaysia yang tidak tahu bahawa kita boleh dapatkan tax refund kalau kita berbelanja di korea. So, i olls nak bg tau cara macam mana kita nak dapatkan tax refund ni k supaya u olls tau. 
  1. Pastikan anda shopping di kedai yang mempunyai logo di atas ini untuk mendapatkan tax refund.
  2. Shopping sekurang-kurangnya 30,000 won di dalam satu resit
  3. Minta tax refund punya resit pada cashier 
  4. mereka akan masukkan resit pembelian dan resit tax refund ke dalam sampul mengikut jenis tax refund iaitu sampul berwarna biru untuk global blue, berwarna jingga untuk Global tax free. Jangan campur adukkan kedua-dua jenis ini. Kumpul sampul ini sehingga u olls nak balik
  5. Selepas u olls habis shopping, malam terakhir anda di korea. Kumpulkan semua resit dalam satu jenis sampul mengikut warna. Jika anda ada 5 sampul warna jingga, ambil semua resit daripada sampul jingga tersebut dan masukkan dalam satu sampul jingga sahaja. Perkara yang sama dilakukan untuk sampul biru. 
  6. Tulis segala details yang diperlukan dalam setiap resit tax refund dan juga sampul tax refund pada malam terakhir anda di korea supaya anda tidak kelam kabut semasa mendapatkan tax refund di airport nanti.
  7. pastikan barangan yang anda beli dan nak dapatkan tax refund tidak dibuka plastik sampulnya.
  8. letakkan barang yang anda beli dalam luggage sebab xboleh bawak dalam hand luggage.
  9. Di setiap sampul tax refund ada tunjuk lokasi untuk dapatkan tax refund di incheon airport. Anda boleh terus ke pegawai kastam untuk mendapatkan cop dan u olls akan diminta untuk buka luggage sebab mereka nak tengok barang tersebut. (masa kami pi, diorg xminta bukak beg, diorg terus bagi cop jer)
  10. Kemudian ada mesin di sebelah imigresen itu untuk kita scan resit pembelian kita di situ. Jangan risau sebab akan ada orang yang membantu kita untuk gunakan mesin itu, yang penting passport kene ader untuk diorg scan passport kita kat mesin tuh. kalau takde orang nak bantu, u olls leh select bahasa inggeris kat mesin itu dan ikut arahan yang diberikan, 
  11. pastu u olls leh pi check in dan drop baggage u olls. nih masih belum dapat tax refund lagi tau.
  12. lepas check in, bila u olls da masuk boarding, kat dalam tu ader lagi mesin yang sama macam sebelah kastam tadi, kat situ akan ada orang yang membantu kita juga. seperti biasa passport kene ada. kat sini la u olls akan dapat duit u olls balik dalam Won. so, u olls leh bawak balik duit tu, atau shopping lg kat dalam boarding tuh utk perabih duit. tempat shopping kat dalam tuh tax free. 
  13. Done. :)
ini adalah sampul tax refund. global blue, Smart tax free dan global tax free.

emmmm... aper lagi ek... rase macam da cukup da.. nanti kalau tetibe teringat yang penting i olls akan update k. 

Tq. Selamat bercuti.:)

Post Berkaitan:

Tuesday, November 18, 2014

.:Trip to Korea: Perancangan, Tiket, Pakej:.

Assalamualaikum,

Nak jadi citer pada 3 nov hingga 10 nov 2014 yang baru lepas nih i olls pi bercuti ke korea ngan adik n kawan i olls. so, skang nih nak la citer serba sedikit tentang pecutian we olls kat sane. I olls akan buat beberapa post pasai percutian nih sebab terlalu banyak bende nak citer dalam satu pos jer. Nanti boring lak u olls.

So, untuk post kali nih, i olls nak citer pasai camner kami terpikir nak pi ke korea n camner kami plan segala-galanya sebelum kami pi.

November 2013
Kami merancang nak pi ke korea sejak tahun lepas lagi secara spontan masa tengah borak-borak. Asalnye member xla terfikir nak pi sejauh korea, die hanya pikir nak pi vietnam jer. Tp i olls lak cadang nak pi korea, die pown setuju terus. Pastu la bermula segala-galanya. Kami start survey2 tiket flight yang ader promo dan start wat research tentang korea. Masa nih kami xdecide lagi samada nak amik travel agent atau nak pi sendiri jer.

23/24 Februari 2014
Yana alert i olls n bagitau yang air asia ader wat promo ke Seoul serendah RM200++ untuk sehala tepat jam 00:00 malam 24 Feb. So, kiteorang pown terus pilih-pilih tarikh n decide nak bertolak pada 1 nov sehingga 8 nov. tapi masa nih kami xbeli lagi, baru decide jer sbb member belum bank in duit utk beli tiket. So, esok pepagi tu, kami cecepat bank in duit n balik bilik terus bukak website airasia utk beli tiket. malangnye tiket utk 1 Nov da full book, so, kami tukar ke 3 Nov hingga 10 Nov. Xpelah yang penting harga still murah.

  • Kos tiket flight untuk seorg (pergi dan balik)=KL-Incheon-KL
    • Tiket: RM592
    • Air asia insurance: RM34
    • Check in baggage 20kg (pergi): RM65
    • Check in baggage 30kg (balik): RM95
    • Maximise meal: RM14
    • Oriental quisine: RM35
    • Pick a seat: RM90
    • TOTAL: RM925
  • Total untuk 3 orang: RM 2775
P/s: 1. kami pilih silent seat, tp rasenye same jer ngan seat bese. so, amik jer la seat bese. tp kene la ngan harga murah, kami xselesa nak tido, sempit. huhu. kalau rase nak selesa sangat amik la premium seat, mmg tido xbangun2 la. da sampai korea baru sedar.. gittuh.. cuma kene tambah duit extra la. 
       2. Kami order nasi ayam utk makan tp rase nyesal sbb xsedap.. so, kalau u olls nak makan, order siap2 nasi lemak pak naseer diorg.. mmg sedap n berbaloi. kami sempat la rase nasi lemak die, order atas flight mase tuh.

  • Kos tiket flight untuk seorang (pergi dan balik)= Penang-KL-Penang
    • Tiket: RM148
    • Air asia insurance: RM18
    • Check in baggage 20kg (pergi):RM30
    • Check in baggage 30kg (balik):RM60
    • TOTAL: RM256
  • Total untuk 3 orang: RM768

Next...

Lepas tiket da settle, kami start carik travel agency yang tawarkan ground package untuk 8 hari 7 malam. Kami start carik ngan google, pastu carik lak kat fb n tanye kengkawan yang dah pi korea. Kami cuba contact dan emel segala travel agency yang kami jumpe. tp malangnye hanya sedikit yang balas emel kami dan kebanyakan pakej mereka hanya untuk 7 hari 6 malam dan 5 hari 4 malam. Selain daripada tuh, diorg da tetapkan tarikh2 untuk diorg wat pakej. n tarikh tuh tak kene ngan tarikh kiteorang. Yang leh accept kami plak harga pakej nye lebih daripada 4k seorang untuk 8 hari 7 malam. da terlebih daripada bajet tu. so, kami xamik gak.

Lepas berusaha gigih mencarik, akhirnya kami dapat contact number Kimchee Land-Muslim Travel Style daripada member yang pernah pi korea n dapat khidmat daripada salah sorang guide daripada situ. Kimchee Land nih terdiri daripada pelajar Malaysia yang belajar di korea. So, sambil-sambil diorg study, diorg bantu gak pelancong malaysia yang dtg ke korea. Then, i olls terus contact En. Azree melalui whatsapp untuk tanye tentang pakej. Kami just bagitau details penerbangan dan bagi itinerary flight kami kat diorg n diorg terus wat kan itinerary sepanjang kami berada kat sane beserta kos perbelanjaan pakej tersebut.



Itinerary di atas adalah itinerary yang terakhir mereka buat selepas flight kami delay 3 jam. Diorg ubah terus dan aktiviti masa first day dikurangkan dan aktiviti yang sepatutnya dilakukan pada hari pertama diselitkan ke dalam hari yang lain. Yang bestnye deal ngan kimchee land nih adalah itinerary nih sangat fleksibel. pada asalnya 63 building, trick eye museum xder dalam list tempat yang akan dilawat tapi kami mintak masukkan dua tempat tuh sebagai antara destinasi yang kami nak pergi. So, kami hanya perlu tambah duit untuk entrance fee sahaja. Total kami bayar untuk ground package nih adalah RM2450 seorang. So, masih di dalam bajet kami untuk bayar ground package. ini adalah antara pakej paling murah yang kami dapat n banyak tempat dapat pegi. Malam adalah waktu free kami, so, kami leh wat ape2 aktiviti yang kami nak pada waktu malam tu.

Kesimpulannya, kalau nak pi korea dengan harga ground package yang sangat berbaloi n jimat, leh la dapatkan khidmat daripada Kimchee Land nih. Pakej ini termasuk bayaran untuk transportation, penginapan, makan tengahari dan malam n segala entrance fees tempat-tempat yang kiter nak pergi. Kita hanya perlu bawak duit untuk belanja n berjimba-jimba kat sane je. Kalau u olls jenis yang berani n suka backpackers sendiri u olls akan belanja ngan lebih jimat la. so, u olls leh pilih sendiri la samada nak pakai travel agent atau nak backpackers jer.

p/s: kami seronok dpt khidmat drpd Kimchee Land sbb:

  • they olls leh communicate dalam bahasa korea
  • they olls tau mana tempat yang leh makan
  • they olls leh tunjuk makanan apa yang boleh mkn dan xleh makan
  • we olls leh tanye macam2 bende yang we olls nak tau 
  • they olls sangat peramah n membantu n sporting
  • they olls tau kat maner leh dpt souvenir dan barang2 yang paling murah
  • they olls bg feedback kat whatsapp sangat cepat kalau kami ader apa2 nak tanye
  • so, we olls xbimbang tentang bende2 di atas,
  • Kesimpulannye, pilihla diorg sebagai tour guide u olls. (tlg promote ni.. heheh)

Lastly total kos kami untuk flight ticket dan ground package untuk seorang adalah:
  • Tiket flight KL-Incheon-KL: RM925
  • Tiket flight Penang-KL-Penang: RM256
  • Ground Package: RM2450
  • TOTAL: RM3631
Ingin kami ingatkan disini adalah harga pakej tersebut adalah untuk bercuti 8 hari 7 malam.  :)

Selamat merancang untuk bercuti ke korea :))

Untuk Maklumat Lanjut:

Website:

Tour Guide Kami:

Post Berkaitan:

  1. .:Trip to Korea: Perancangan, Tiket, Pakej:.
  2. .:Trip to Korea:Tax refund, Tips dan Persiapan untuk Musim Autumn:.
  3. .:Trip to Korea Day 1: Namsan Seoul Tower:.
  4. .:Trip to Korea Day 2: Lotte World (Indoor Attractions):.
  5. .:Trip to Korea Day 2: Lotte World (Outdoor Attractions):.
  6. .:Trip to Korea Day 3: Ice Museum, Trick Eye Museum & 63 Building:.
  7. .:Trip to Korea Day 4: Kimchi Making Class, Itaewon, Ewha Women University & Cat Cafe:.
  8. .:Trip to Korea Day 5: Pengalaman naik ZipWire ke Nami Island:.
  9. .:Trip to Korea Day 6: Namdaemun, Namsangol Hanok Village & Dongdaemun Design Plaza:.
  10. .:Trip to Korea Day 7: Gyeongbokgung Palace, Insadong, Gwanghwamun Square & Cheonggyecheon  Stream:.
  11. .:Trip to Korea: Shopping Haul:.

Sunday, August 31, 2014

~Unboxing Fashion Culture Box August~

Assalamualaikum,

Excited xhingat biler first time subscribe box ni. i olls dapat tau pasai box nih daripada blog sabrina tajudin. lepas jer bace kat blog tu, terus check website Fashion culture ni. Seriously memang jadi rambang mata walau ader 3 tema jer pown setiap bulan kan. So, utk bulan ogos ni i olls subscribe tema "wild city life" dengan tema "hippies movement". Lepas subscribe, setiap hari dok terpikir n xsabar nak dapat sebab kiter xtau ape kandungan box tu, cuma yang kiter tau lebih kepada aksesori dan based on tema2 yang die da bagi tu.

So, kelmarin da dapat da box ni. so, dengan excitednye pi amik kamera utk amik gambar luar dulu sebelum bukak, pastu start la bukak n mengambil gambo. test xlagi tu. lepas da amik gambo, baru dok pikir nak pakai camner sume aksesori nih kan. Ok sebelum dok citer lebih merapu, jom tengok ape yang i olls dapat k. :)

Ok, ini lah rupe box daripada Fashion Culture Box nih. Simple, kemas n menarik n memanggil2 kiter utk bukak. :)


Kedua-dua box nih dalamnya macam nih, dibungkus rapi n bukak2 jer da nampak comel.. seriously cara diorg bungkus memang kemas. :)


Gambar atas ni adalah daripada box wild city life. Ader 5 barang keseluruhannya iaitu beg, gelang, rantai, Joico shampoo dan conditioner. amik gambar dulu, pikir nak pakai camner tu kemudian. Jom kiter citer satu-satu barang daripada box ni k :).


Memula bukak beg ni, terus terpikir camner nak pakai beg ni sebab besenye memang xpenah pakai beg yang ader printing camnih. tetibe terlintas untuk bawak jer beg nih dalam handbag supaya tetibe pi shopping complex. kalau time tuh xder bg plastik, so leh la guna beg ni. Atau leh gak bagi kat adik sbb dalam usia yang da nak jejak 30 tahun nih macam xsesuai plak nak pakai beg camnih kan.. :) next.....



ini rantai memang cantik. i olls suke sangat, cuma i olls nih adalah wanita agam yang sihat terlampau jadi tak dapat la nak pakai rantai nih. pakai tanpa hijab pown da muat2 leher ini kan pula nak pakai di luar hijab kan. So, lepas berfikir secara mendalam, i oll akan jadikan rantai ini kepada gelang. nak tau camner i olls buat? tengok gambo bawah ni k. 


Tadaaa....boleh la pakai gini kan daripada xpakai langsung. i olls cuma pusing dua kali jer rantai tuh kat tangan, so jadi la macam tu. so, xderla rasa rugi membeli. yang penting kiter kene kreatif mengubah cara nak pakai aksesori nih kan. 

Gelang nih katanya inspired daripada Chanel double pearl accesories yang u olls leh tengok dalam fb fashion culture box.


Ok gambar bawah nih adalah Shampoo dan Conditioner daripada Joico. I olls xpenah lagi cuba brand ni so xdapat nak explain lebih2. Kedua-dua box nih ada shampoo dan conditioner yang sama. so, kesimpulannya i olls dapat dua set shampoo nih.. gittuhh, so, leh pakai lamer la. hehe. yang penting bau die wangi, i loooikkke..:)

Abih da citer pasai box Wild City Life. Sekarang kiter beralih ke box Hippies Movement. suke sangat dengan box yang ni sebab aksesori dalam die sangat colourful n kiter leh pelbagaikan cara pemakaian. Disebabkan i'm wearing hijab, so, banyak yang i olls olah cara pemakaian supaya i olls leh pakai segala aksesori nih walau memakai hijab. jom tengok kandungan box yang ni pulak.


Dengan tema hippies movement, i olls dapat rantai, headbands, anting2 sebelah dan jugak shampoo n conditioner daripada Joico.



i olls suke rantai ni, sebab adjustable ikut saiz agam kiter nih n leh pakai kat luar hijab. warna memang menarik, so, kene pandai2 la matching ngan baju u olls k. :)


Gambo atas nih baru jer amik sebab kebetulan i olls pi kenduri tadi, n da siap2 mekap, so, posing2 la terus dengan aksesori daripada fashion culture box ni. aksesori camnih i olls suke pakai kalau ader annual dinner. sebab time dinner la nak melaram pown kan. next....


Tema hippies memang xleh lari daripada feather earring, panjang dan sebelah jer. nak tau camner i olls gayakan earring nih walau berhijab. tengok gambo bawah nih k :)

                             

Caranya i olls jadikan macam brooch pakai kat tepi, biar terjuntai. Skang kan banyak orang pakai brooch labuh gini, so, kiter watla earring nih macam brooch jugak :)     

                              
Last item, headband. Dalam gambar atas nih leh nampak kat tengah memang xder bunga. i olls ingat memang gitu. upenyer ader bunga tercicir satu. so, i olls da lekatkan balik tapi xamik gambar yang baru. ini adalah lagi satu barang yang memang wajib dalam hippies movement n selalunya diorg pakai headband nih betui2 kat dahi diorg kan. Wanita berhijab, leh gak pakai kat dahi cuma nanti takut kemik2 pulak tudung tuh kan. kalau u olls pakai tudung yang melekat kat dahi macam tudung syria tuh no hal la. leh la pakai headband nih kat luar tudung. 



Nih cara i olls pakai. i olls jadikannya macam scarf. pakai atas kepala. tapi dalam gambar tuh i olls lebihkan bunga tuh ke sebelah bahagian jer. sebelah lagi xdak bunga. sorry, nak amik gambo full susah sangat sbb selfie sendiri kan.huhu. cara lain, u olls leh pakai macam scarf rambut kat atas tudung tapi jangan ketepikan macam i olls pakai dalam gambar. Lagi satu cara u olls leh pakai di dalam tudung n letakkan bunganya di dahi macam yang biasa. so, bunganya hanya akan nampak di dahi, tp yang bahagian lain ada di dalam tudung.

So tamatlah post panjang lebar kali ni. kesimpulannya, kadangkala kiter perlu jadi kreatif dalam mengolah sesuatu perkara supaya boleh digunakan dan bersesuaian dengan diri kita. gittuhh. 

Lastly, nih i olls share beberapa link yang u olls leh pi untuk tengok segalanya berkaitan dengan Fashion Culture Box.

Website: Fashion Culture Box



 Tema Fashion Culture Box untuk bulan September

 Sangat menarik tema box bulan sept nih. dok pikir ni nak subscribe ke idok..

ok, that's all untuk post kali ni.

assalamualaikum. :)