JellyPages.com

Friday, February 6, 2015

.:Trip to Korea: Shopping Haul:.


Assalamualaikum,

Sepanjang seminggu berada kat korea memang setiap hari xpenah larik daripada shopping. ader jer bende2 yang kami nak shopping. Sbenarnye sebelum pi korea lagik kami da start wat research tentang souvenir, n produk-produk kecantikan yang kami nak beli kat sana. Kenapa i olls sebut produk kecantikan? sebab korea terkenal ngan produk2 kecantikan diorg yang sangat advance. So, kami da start wat list barang-barang yang kami nak beli kat sini. Tapi bese la, walau da ader list, mesti terlebih beli brg lain gak la. hehe.. n ader beberapa brg dlm list terpaksa diketepikan. :)
So, jom tengok barang yang kami beli. Kami siap letak harga barang tersebut yang kami beli kat sane k untuk rujukan u olls especially souvenir. Untuk pengetahuan u olls, untuk shopping haul nih i olls hanya tunjuk brg yang iolls beli jer. :)

First kiter citer pasai souvenir dulu. Tour guide kami bawak kami ke kedai yang tawarkan harga paling murah untuk kami. so, sangat berbaloi.


Tshirt I love Korea/Hardrock Cafe Korea: 10,000 Won/ 3 helai
 Untuk beli tshirt nih, u olls kne pandai carik tempat sebab masa kiteorg tgh beli tshirt nih tetibe ader org malaysia lain dtg habaq diorg beli sehelai jer sampai 6,000 Won. sedangkan kami leh dapat dengan harga yang murah giler. Saiz paling besaq XXL, paling kecik saiz budak umur stahun.

Brooch: 3,000 Won/sepasang
Untuk brooch, harga berbeza mengikut saiz dan design. 

Utensil= 8,000 Won/sekotak
Mangkuk steel= 2,000 Won/sebiji
Utensil: 2,000 Won/Sekotak
Fridge Magnet: 5,000 won/sepapan
Keychain: 5,000 Won/Sepapan
Fridge Magnet: 5,000 Won/ sepapan
Pembuka sampul surat/Bookmark: 3,000 Won
Next adalah produk skin care yang i olls beli kat sana. Kebanyakkan barang-barang nih bukan untuk i olls sorg pakai.. sampai2 umah, terus dok edar kat family n pihak yang berkaitan :)

Holika Holika Red Clay Egg Soap: 8,000 Won/ sekotak
Holika Holika Egg White Soap: 8,000 Won/sekotak
Hok nih mak kirim suh belikan kat sane. Mak da biasa pakai yang nih, n mak puas hati, tuh yang suh belikan. skang stok mak sorg jer utk sabun pencuci muka nih da berlambak. hehe..
Skin Food Egg White Pore Mask: 8,000 Won
Skin Food Lime Hand Lotion: 29,000 Won/10 tiub
hok nih guna untuk souvenir:)
Skin Food Rice Mask Wash Off: 8,000 Won
Nature Republic Aloe Vera Soothing Cream: 26,400 Won/ 6 tub
cream nih ada banyak kegunaan. so, sangat bagus. i olls beli 1 set ada 6 tub. so edar2 kat semua adik bradik sbb kalau pakai sorg mmg xkan abih. Sharing kan lebih best :)
Nature Republic Argan Ampoule: 25,000 Won
belum try lagik. tertarik nk beli masa try kat sane. die ader bg glowing n xder tinggalkan rasa berminyak. so, beli sbb nak try. :)
Nature Republic Mask set: 25,000 Won/50 keping
masa nih ader promotion 1 + 1 dengan harga 50,000 won. so, i olls ngan yana nak beli, so, kiteorang amik satu set sorg n bahagi dua orang. :)
Nature Republic Cotton Armpit Kit: 9,800 Won
Laneige Water Sleeping Pack: 25,000 Won
pack nih digunakan lepas kiter da pakai sume produk lain kat muka sebelum tido. ia bantu mengekalkan kelembapan kulit sampai ke pagi. i oll da pakai da produk nih. memang berbaloi :)
Its Skin Power 10 Formula: 9,800 Won/sebotol
Tony Moly Tomato Magic Massage Pack: 9,800 Won
Tony Moly Panda's Dream So Cool Eye Stick: 7,900 Won
Innisfree Jeju Volcanic Pore Clay Mask: 10,000-12,000 Won la range harga die.
Xdapat nak sure harga dia sebab masa nih dok beli kat aiport, tengah kalut2 n berkejar2. huhu. 
Innisfree Jeju Volcanic Pore Essence: yang nih price die pown xleh nak sure. dalam range 8,000 - 12,000 Won rasanya masa beli kat incheon airport. 
Innisfree Super Volcanic Pore Clay Mask: 22,000 Won
Wat masa nih da guna da super volcanic mask ngan essence daripada innisfree nih. memang sangat membantu dalam mengecilkan pori2 kulit. Selain daripada itu, produk nih sangat sesuai untuk kulit berminyak :)
 Kemudian i olls akan share produk kosmetik yang i olls beli kat sana plak :)
Shara Shara Lip Tint: 6,000 Won
Nature Republic Brush Cleanser: 6,000 Won
Laneige BB Cushion (Anti Aging) with refill: 40,000  Won
I olls suka gunakan bb cream nih bila makeup kat muka da start pudar. so, i olls tekap dulu muka ngan oil blotting paper pastu lapis ngan bb cream cushion nih. pastu xyah tepek bedak da. :)
Missha Perfect Eyebrow Styler: 4,000 Won
Missha Catch Eye Skinny Mascara:6,800 Won
Tony Moly Petite Bunny Gloss Bar: 4,900 Won
Tony Moly Lip Balm Set: 17,700 Won.
siap edar da kat adik bradik. yang nih die ada bau manis. bau cherry, blueberry ngan peach :)
Holika Holika Aqua Petit Jelly BB Cream: 13,500 Won
nih belikan untuk kawan yang kirim. I olls da lamer pakai BB cream nih. memang puas hati. sebab die bagi medium coverage kat kulit kita n biler da lama sket die akan nampak glowing kat kulit kiter. i olls rasa rugi xbelikan untuk diri sendiri kat sane sebab kat sini harganya dua kali ganda. huhu
Holika Holika Aqua Petit Jelly Starter: 13,500 Won
Yang nih pown untuk member yang kirim. I olls slalu pakai yang nih dulu baru lapis ngan BB cream yang atas tuh. Kawan i olls yang kirim nih pown rasa puas hati ngan dua produk nih. 
Innisfree Skinny Microcara: 9,000 Won
okeh, sangat suka pakai mascara nih okeh. sebab die nyer mascara tuh skinny giler, jadi kiter xrisau terkena kat kulit. So, bila pakai mascara nih susah la nak comot. N lagi satu lagi mudah nak handle bila nak pakai mascara untuk bulu mata di bahagian bawah. selain daripada itu, ia takkan clumpy kat bulu mata kita :)
Innisfree Creammellow Lipstick: 12,000 Won/ sebatang
Innisfree Long Wear Cushion: 20,000 Won
produk nih lebih kurang sama dengan laneige bb cushion yang kat atas tadi n i olls nyer cara pakai pown sama gak. just untuk lapis balik bedak yang da pudar. Ni bukan compact powder tau, tp BB cream dalam bentuk cecair. so, span untuk cushion nih special sket sbb die xserap bb cream tuh. Kalau span nye jenis serap, mungkin cream tuh akan banyak terbazir serap dalam span je. 
Innisfree No-Sebum Mineral Pack: 10,000 Won
ini adalah translucent powder. Dalam review banyak orang suggest untuk amik yang loose powder, tp i olls nih xpandai pakai loose powder, sbb tuh amik yang compact nih :)
Etude House Play 101 Pencil: 45,000 Won
Etude House Dear My Blooming Lips Talk: 8,500 Won/sebatang
Etude House Dear My Wish Lips Talk: 9,500 Won
kedua-dua lipstick nih ngan yang atas bukan jenis yang long wear. so, u olls perlu pakai semula. kedua2 lipstick nih jugak sangat creamy :)
Etude House Dear Darling Tint: 4,000Won
untuk segala lip tint yang i olls beli nih, i olls suke pakai untuk wat ombre lips :)

Last but not least, nih semua adalah sampel-sampel yang i olls dapat masa shopping kat korea. ada yang i olls bagi kat orang. n ada juga i olls beli botol kecil n campurkan ikut produk. leh la dapat pakai untuk 2 minggu gituhh...

Selain daripada yang atas nih sume, i olls ada gak beli dua helai coat. My sis, wani xsuke beli produk2 kecantikan nih sume. tapi dia banyak beli tshirt n sweater. I olls rasa menyesal plak xbeli tshirt and sweater kat sana sebab kain die memang elok walau beli kat pasar myeongdong jer. Yana plak beli barang yang lebih kurang ngan i olls beli cuma die banyak gak beli handbag :)

So, tamat lah segala citer pasai percutian we olls ke korea pada nov tahun lepas.

Thanks sebab sudi baca:)

Assalamualaikum.


Tour Guide kami: 

Post berkaitan:
  1. .:Trip to Korea: Perancangan, Tiket, Pakej:.
  2. .:Trip to Korea:Tax refund, Tips dan Persiapan untuk Musim Autumn:.
  3. .:Trip to Korea Day 1: Namsan Seoul Tower:.
  4. .:Trip to Korea Day 2: Lotte World (Indoor Attractions):.
  5. .:Trip to Korea Day 2: Lotte World (Outdoor Attractions):.
  6. .:Trip to Korea Day 3: Ice Museum, Trick Eye Museum & 63 Building:.
  7. .:Trip to Korea Day 4: Kimchi Making Class, Itaewon, Ewha Women University & Cat Cafe:.
  8. .:Trip to Korea Day 5: Pengalaman naik ZipWire ke Nami Island:.
  9. .:Trip to Korea Day 6: Namdaemun, Namsangol Hanok Village & Dongdaemun Design Plaza:.
  10. .:Trip to Korea Day 7: Gyeongbokgung Palace, Insadong, Gwanghwamun Square & Cheonggyecheon  Stream:.
  11. .:Trip to Korea: Shopping Haul:.

Post a Comment