JellyPages.com

Sunday, June 17, 2012

~2 days 1 night in penang~

Assalamualaikum n salam sejahtera...

Banyak pulak rasenye nak citer dalam belog hari nih... antaranya tentang Seoul Garden, Daiso, fatin bertolak ke Australia, Gurney Plaza, jalan di penang n mcm2... huhuhu... so, utk meringkaskan citer... kiter citer ikut flow jer la...

semalam, bersamaan 16hb Jun 2012 kol 12.00 tghari kiteorang (zilla, farah n azizah) bertolak ke penang utk tujuan menghantar fatin ke airport utk fly ke australia utk sambung PhD die... biler da sampai penang tuh mmg mcm2 la kami buat sbb da sampai ke penang... bukan selalu dapat sampai penang pown... fatin btolak 17hb.. kami pi penang 16hb... so ape kami wat sepanjang ader kat penang... jom bace..:)

Changlun ke Seoul Garden, Penang.
kol 12 tghari bertolak ke Seoul garden ngan farah n azizah.. aper seoul garden nih? seoul garden nih tempat nak makan yang leh kiter feel ala2 mcm kat korea la... maklumla, kami nih sgt2 giler korea ok.. dalam kol 2 sampai la kami kat penang, kami terus roger2 fatin hambali utk pi mkn skali kat situ.. tp yg bestnya GPS kami detect restoren seoul garden yang lain.. giler payah nak parking kot kat situ... biler da dpt parking, baru kami tau yang Seoul Garden di sebelah gurney plaza n sbelah McD tuh xhalal.... alhamdulillah la xmasuk lagi sbb die xbukak... Restoren Seoul garden yang halal nyer ader kat dalam gurney plaza... so, kami pi la masuk gurney plaza n terus menuju ke Seoul Garden tuh...

Seoul Garden nih mmg giler best la. kalau nak ikutkan smlm kami pi mkn steamboat ngan grill kat kangar...mmg ok la mkn kat situ, tp biler kami mkn kat seoul garden nih, kami terus lupa yang kat kangar tuh sbb kat cni lg sedap giler... walau sedikit mahai tp puas hati... restoren nih lebih kepada mcm korea nyer mknn tp xdaklah kimbap ke ddeokbokki ke ape ker... die cume ader grill n steamboat jer.. u olls mkn la bebanyak mana pown, sorang hanya perlu bayar dalam RM30 hengget shj... Kami nyer terlalu eksaited n seronok xhengat, sampai kami telah menghabihkan masa selama 2 Jam kat dlm seoul garden tuh... mkn sahaja....  citer je xbest, jom tgk gambar... :)

Okeh, nih la restoren seoul garden tuh... mase amik gambar, terhamik gambar org skali... tujuan asal nk bg nampak tulisan seoul garden tuh...

nih antara makanan yang dihidangkan utk dimasukkan dlm steamboat atau grill...
nih pulak segala daging, ayam, ikan, sotong, kerang, kupang, lala n sebagainya yang dah diperap... yang paling sy suka adalah kimchi meat... giler sedap... yang lain ader bulgogi meat, chicken curry, n mcm2 lagik... seriously kalau mai sini xyahla amik segala meatball sume tuh sbb kiter mudah nak dpt n mkn kat maner2... sila penuhkan perut anda dgn segala yang dalam gambar nih... pastu sy amik mane2 yang ader nama ala2 korea la... kalau perap biasa mcm blackpaper tuh kurang la amik... tp seriously daging yang diperap ngan kimchi tuh mmg giler sedap...
yg nih xsempat nak merasa.. cuma sempat amik gambar jer sbb kami mkn da byk sgt sampai penuh perut n xsempat nak amik yg lain.. ehehe... tp da rase jugak kimchi tuh... kalau u olls nak tau sayur yg bawah skali tuhla kimchi... tp xkena ngan selera i olls la..mungkin sbb baru first time rase kot...
yg nih kami xamik pown sbb terlalu fokus pada daging2 di atas.. ehehe...ala lupe lak nak amik gambar sos2 yang ader... sy amik sos korea chilli paste ngan ginger sauce.... paling suke ginger sauce tuh.. :) ader lg byk sos lain yg ala2 kemalaysiaan ....hehe

yg nih pulak sup yang kami pilih.. ader 4 pilihan sup n antaranya sup tomyam ngan sup kimchi... dsebabkan tujuan kami pi adalah utk mkn mknn korea, so, kami pilih la sup kimchi... mmg sedap giler.... puas hati... hehehe..
mase nih xtau lagi, so pi la amik sume2 ball yg ader... so, mase amik lagi utk second plate, mmg xamik da sume ball2 tuh... just amik meat, chicken, squid n sume2 yang lain... u olls bayar skali jer tp leh bgn n amik sume bhn2 nih byk2 kali sampai u olls puas hati...

sedappppp.........

yg kat chopstick tuh kimchi... mase nih la merasa sket kimchi tp tekak xleh terima... masin la... maybe kalau mkn ngan benda lain kurang la masin nyer kot kan... pastu yang lain tuh dimsum...pown sedap...

yg bakar2 sume abih... yg dlm sup tuh tinggal yg ball2 jer... jenuh nak perabih gak...sbb masing2 da byk mkn meat.kami da siap merancang utk mkn lagik sekali kat sini ujung bulan nih... hehehe... sebab mmg berbaloi.... setelah 2 jam makan tanpa henti...kami eksesais kat dlm gurney... ehehe

.

 Gurney Plaza ke USM

Setelah 2 jam mkn tanpa henti, kami berjalan pulak dalam gurney plaza utk kurangkan balik kalori yang kami da amik berlebihan tuh... giler letih i olls sbb pakai kasut tinggi... Malam baru kami balik ke USM utk tidoq.. sblm tidoq kami merancang pulak utk hari esok.....

USM ke Airport

kol 4.15 pagi kami bgn n bersiap kemudian bertolak ke airport utk hantar fatin. Mase sampai tuh masih hepi2.. tp biler fatin nak masuk balai berlepas tuh... tersedih la plak... tp berjaya control supaya airmata xmengalir mase salam2 n peluk die tuh.. cume bergenang jer la airmata... tp biler tgk die salam2 ngan org lain. terkuar plak airmata... huhuhuhuhu... Fatin, Selamat menstudykan diri di sana. kami doakan anda berjaya mendapat PhD dengan jayanya... n semoga semua perkara dipermudahkan... insyaallah kiter jumpa lagi 4 thn akan datang... amin~ luv ya :)



 USM ke Domino Pizza

Balik jer dari airport masih lagi awal pagi, so kalau nak berjalan mmg byk kedai xbukak lagi.. so, kami balik USM smule n mkn tghari kami kuar ke Domino Pizza... Kami nih leh lak pi ke domino pizza yang mmg lebih kepada penghantaran shj... tp masih leh mkn kat situ cume xbesar la tempatnye...


xdak bekas yang proper kan... huhuhu... sbb domino nih hanya lebih kepada delivery... so, mmg xdak la segala cawan, dulang n sebagainya,....

pasnih sila carik domino pizza yang lain k... ehehe


Domino Pizza ke Queensbay Mall

Pi queensbay mall nih semata2 nak pi Daiso jer sebenarnye... ehehe... sbb pi daiso sbb nak beli segala barang utk wat bento yang comel itu... nak tau camner bento tuh? jap ek, pi search gambar... eheheh
comel kan...

So, ape yang dibeli? nih die segala peralatannya...
tuh die segala cutter yang perlu... huhuhu
 Pastu sy beli jugak alat utk buat kimbap... hehehe, semangat giler nak cuba mknn korea n jepun... kimbap tuh camner ek? camnih....

nih la alat yang dibeli utk buat bende alah nih... ehehehe
Biler nak wat sume2 bende nih pown xtau la... yg penting barang da ader... tunggu sampai dpt ilham... :)

kemudian, masa nak balik kami singgah mkn laksa penang dulu... lepas mkn laksa penang baru btolak ke changlun balik... :D

Mission akan datang, Seoul Garden, Universal studio, singapore, Marina sand bay, Spa, teluk tempoyak n pasembor...


byeeeeeeeeeee......
Post a Comment