JellyPages.com

Tuesday, March 23, 2010

Mancing di Gelang Patah

Salam,

update kali nih pasal mancing... pada 20hb ngan 21 hb mac yang baru lepas nih, nomie ngan family, family pak talib, n cik ali & cik mai kat gelang patah... kami mancing kat rakit jer.. tp mmg best n berbaloi sbb mmg banyak dapat ikan. so, nomie nak share gambar n aktiviti kiteorg mase gi mancing tuh...

gambar kat bawah nih adalah hasil mancing bagi nomie satu family... nomie jer dapat tangkap 4 ekor ikan duri, 6 ekor ikan gelama n sekor ikan daun baru... ikan semilang kat bawah nih mak yang dapat tangkap... ketam plak tsangkut kat matakail joran wani @ my adik.. antara ikan yang kami dapat tangkap mase tuh adalah ikan duri, ikan gelama, ikan daun baru, ikan semilang, ikan usat, ikan tekuk, n yang paling best kami ader gak dapat ikan buntal....tapi ikan buntal tuh dilepaskan balik...hehe
okeh, skang nak mule ngan gambar mase kami baru nak btolak... nih gambar nomie ngan family mase kat umah cikmai n cik ali... yang bawah nih bgambar ngan wani n mak..
yang nih plak bgamba ngan abah...
ok, skang nih gambar mase kami tgh tunggu bot kat jeti utk amik kiteorg ke rakit yang kami akan lepak n mancing tuh... bawah nih bgamba ngan cik mai...
mak tersengih n xsabar2 nak pi mancing... ayat glemer yang mak slalu gune " aku dulu mase kecik2 slalu ikut mak aku pi mancing tau..." hehehe
antara hero2 kami yang join memancing.. dari kiri, mamat, cik ali n abah..
ini die family pak talib... dari kiri, mak jai, pak talib, yasin, mamat n in...
sempat lagik kami berposing sementara tunggu bot sampai..
ble da sampai jer, kami cepat2 amik joran n tros amik port masing2 utk mancing... mase nih nomie baru jer turunkan umpan, da mengena da... nomie orang first dapat ikan mase tuh... nomie dapat ikan duri... best... kat cni banyak ikan duri jer n kaum kerabatnyer macam usat n semilang.. gambar bawah nih gambar ikan yang wani dapat tangkap.. yang duduk tuh plak mak n abah.. ksian kat abah, xsempat mancing asik tolong kiteorang buang duri ikan duri jer sampai abah sendiri terkena sengat ikan duri tuh....huhuhu... sowi abah...
lagik gambar ikan yang wani dapat tangkap..
nih lak ikan gelama yang nomie dapat tangkap...ikan kat cni kecik2 jer tp ok la sbb puas dapat mancing...ader ikan besar tp payah nak dapat... nomie mase nih baling umpan punyer ar jauh tapi ble da gulung tali sampai dekat sket baru dapat ikan...huhuhu... xpe2, yg penting mencube utk baling sejauh yang boleh...ehehe...
tuh la port nomie slalu dok mase mancing kat cni... tgk papan2 tuh, risau gak mase nak lalu kat sangkar nih...takut2 terjatuh dalam sangkar ikan orang or jatuh kat depan tuh... tp mancing nyer pasal, kne beranikan diri gak... tp lame2 da bese n tak takut sgt da...walaupun i berat, papan tuh masih leh tampung tau...ehehe
nih lak binatang yang dipanggil belin... belin ni kalau da makan matakail, die akan belit2 sampai tali tangsi terbelit n tersimpul n kiter akan tpakse mengorbankan matakail dengan potong jer tali tuh.. kalau die lepaskan matakail tuh da kire mmg bek gler ar tuh... mmg banyak kali kami dapat belin nih... nomie tensen sampai stop jap mancing... pastu sambung balik sbb geram tgk mak n cik mai asik dapat ikan jer....
nih mase kami mengisi perut dengan masakan mak, mak jai n cik mai... mcm2 pilihan makanan kami ader...
nih sape yang buli sape ntah dalam gambar nih... muke wani mcm tak rela jer...ahaha
nih lak gambar yang wani amik mase malam tuh... nomie still dok kat port yang same... sbb kat cni nomie banyak dapat....eheh..xdak lampu kat bhgn ni... nyamuk pown banyak, sbb tuh pakai sweater n lg satu pakai sweater sbb sejuk...ehehe
gambar bawah nih lak saje wani amik mase diorang tdo... mamat antara orang yang awal tdo... nomie tdo dalam kol 3 lebih... manakala mak, wani, abah, cik mai n cik ali lak tdo dalam kol 4 pagi...tu pown pasal abah da suh diorg tdo...kalau x, mest diorg x tdo lagik... diorang tdo kat papan antara sangkar ikan tuh...tempat diorg tdo nih, kalau diorang pusing jer gerenti masuk dalam sangkar tuh...huhuh
nih lak pagi tuh... semangat gle nak mancing n xnak buang masa, bangun dalam keadaan mamai2 tuh dok capai joran n amik port yang sama utk mancing... mase nak pi ke port tuh, mamai2 sampai terhuyung hayang sket... risau gak terjatuh dalam sangkar orang... tp teruskan gak... yang penting dapat mancing...ehehe
nih mase kami nak balik....
gambar nih plak da sampai kat umah... ikan yang nomie dapat tuh ikan daun baru... nomie sowang jer dapat ikan nih.... yang len sume xdpt...:D:D
nih lak gambar wani tunjuk ikan yang len sket daripada ikan yang bese diorg dapat mase mancing tuh iaitu ikan tekuk... n ketam yang tersangkut kat matakail die...
antara perkara yang takleh lupe mase mancing nih adalah my kazen tetibe wat gempak ngan cakap joran die berat n xleh nak pusing... abah ngan pak talib berlari ke arah die cepat2 sbb nak tolong kot2 dapat ikan besau.... skali ble dinaikkan, dapat ikan duri saiz normal mcm kiteorang dapat gak... kami sume gelak besar gle2 malam tuh...... ksian die asik kne perli jer ngan kiteorang....ahahahaha...

yang pasti, abah kate kami akan pi lagik tempat nih.... n nomie pown xsabar gle nak pi lagik tempat nih... cik aishah jamal, insyaallah ader rezeki ko pegi la yer... abah kate abah nak bagi kami kursus sebelum pi mancing lagik supaya dapat pasang matakail sendiri, dapat buang duri sendiri daripada ikan n sebagainya supaya kiteorang xyah mintak tolong abah lagik n kiteorang lebih berdikari kalau nak jadik pemancing tegar...ahaks... kami skeluarga mmg minat gler mancing... bestttttt...

hidup memancing!!!! ahahaha...


Post a Comment